Pikáns

A Mikulás meg a melegség

2021. november 28. 16:50 - Mikulás Anna

Éppen mézeskalács készítéshez mértem ki a hozzávalókat, mikor megütötte a fülemet a hír: "Meleg a Mikulás!" 

Mi van? - kaptam fel a fejem, hagytam is rögtön csapot-papot, mézet, lisztet, fahéjat s elkezdtem kutakodni, hogy is van ez?

m_fej.png

 

Hogyisvanez???????

Nem kellett sokat keresgélni, hogy megtaláljam a norvég posta videóját.

Röviden összefoglalva a történet:

Harry, az ötvenes éveiben járó férfi, gyerekkora óta, mióta meglátta a Mikulást eltűnni a kéményben, arról ábrándozik, hogy egyszer megkapja a legnagyobb ajándékot, a Mikulást magát. Végre úgy dönt, hogy lesz@rja a világot, ő ünnepelni fog, még pedig a Mikulással! Ír egy levelet a norvég postának (Posten Norge), hogy vigyék ők ki az ajándékcsomagokat a Mikulás helyett. Miután kérése meghallgatásra talál, megírja levelét a Mikulásnak is: "csak téged akarlak ajándéknak!" A Posten Norgennek köszönhetően meg is kapja...

A videó itt látható:

 

Szíven ütött a látvány... Sőt! Úgy éreztem, mintha kifosztottak volna. Nem csoda, a Mikulás ügye, személyes ügyem is, hiszen éppen hetven éve, 1951. november 22-én Mikulásnak születtem, így anyakönyveztek. Ráadásul lányként! Igaz, az őrangyalaim már kicsit belehettek csiccsentve az ünnepi rumpuncstól, mert nem éppen a legjobb helyre raktak. Igaz, a rövid kis utcát ahol a szüleim és a nagyszüleim laktak Aranyköznek hívták, de nem azért, mert az volt a csodák világába vezető út. Nem. Azért hívták így, mert itt kanyarodott le a sínekről a muki, a teherszállító szürke villamos a Duna felé. Sok minden volt ott, csak gazdagság nem. Szoba-konyhás kis munkáslakások, udvari csappal, udvari budival. A kislányok álma arrafelé nem ért el a fehérlovas királyfiig, maximum a jóképű üzemmérnökig. Nem álmodtak rózsabombi villáról sem, legfeljebb egy kis rákospalotai kertes házról, aminek a gazdája már tud késsel, villával is enni. Emancipációról sem álmodtak nagyon, mert Újpesten, ahol születtem ez már elkezdődött, csak nem egészen úgy és nem pont az, ahogy manapság elképzelik. Ott már szokássá vált, hogy a nők is dolgoznak két műszakban, a Lámpagyárban (hivatalos nevén Tungsram). Műszak után viszont joguk volt főzni is a népes családra, meg mosni is teknőben, szappannal. Meg joguk volt takargatni is a család szennyesét a kötényük teljes terjedelmével, mert mocsok is akadt bőven. Sok volt az iszákos férj, akiknek lelke megcsontosodott a robotolásban. Akadt bizony olyan család is, akiknek legszebb szemű, legfessebb fia egy tehetősebb idősebb férfivel kötötte össze az életét. Három napig volt csak hír, mint a mesében, aztán elfogadták, elfogadtuk. Nem ragadtak rá nagypofájú megmondóemberek, okoskodó jogvédők. Viszont abban a világban a homoszexuálisokat soha nem hívtuk "meleg"-nek. A meleg szóhoz mifelénk a kályhában pattogó tűz fénye, a fahéjas, vaníliás süti illata, az ünnep békessége, a gyerekek mosolya társult. Az ünnep szentsége és a gyerek öröme viszont tabu volt. Ott is, a külvárosban is! Még egyszer mondom: a meleg szónak semmi köze nem volt a szexualitáshoz. Mint ahogy a Mikuláshoz sem! Tanúsíthatom! Nekem jó volt Mikulásnak lenni! Jó volt, hogy könnyen megjegyezték a nevem és sokáig emlékezett rá az akivel találkoztam. Jó volt, hogy bárkinek bemutatkoztam, rögtön mosolygott, mert láthatóan előjöttek a gyerekkori emlékei, az ablakba kitett cipőben talált cukor, dió, mogyoró... 

A Mikulás-bizniszt látni már nem volt annyira jó. Mert ajándékosztó Szent Miklós legendáját az évek során sikerült jól megtépáznia a kapzsi és pénzéhes világnak. Lehet horror áron bérelni Mikulást a gyereknek, s ha nem vigyázunk pórul is járhatunk. Mert a Mikulás bérleti díja negyedórára 21.500 forint. Ha a gyerek sokat kérdez Rudolfról, a piros orrú rénszarvasról és eltelik az idő, akkor akár 100 ezret is perkálhat a szülő a látogatásért röpke egy óra alatt. A játékosabb kedvű asszonykák Mikuláskát is bérelhetnek a férjüknek, de már a férjek is a feleségüknek fiatal Mikit, ha ők maguk nem tudják meglepni. 

Értem én az üzletet, meg a marketinget, meg az érzékenyítést. Mindent értek. Csak azt nem értem miért pont a Mikulást kellett ebbe belekeverni? Miért nem állhatott ki néhány büszke pár ünnepelni, hogy ötven éve nekünk is szabad a szerelem Norvégiában? Büszke állam, büszke polgárai államilag finanszírozott hirdetésben, méltán ünnepelhetnek. Ünnepeljenek, de könyörgöm hagyják ki ebből a Mikulást! Maradjon a Mikulás a gyerekeké, ne nyúlja le a norvég posta (sem)! Mert az Égi Mikulás bizony létezik. Erre is magam vagyok a tanú. Az édesapám, akit Mikulás Gézának hívtak 1980. december 6-án halt meg. Ő nevetett volna legjobban, azon, hogy hát mikor haljon meg egy Mikulás, ha nem Mikuláskor? Igen. Akkor azon a napon én nagyon szerencsétlennek éreztem magam, hiszen minden gyerekhez megérkezett este a Mikulás, csak az enyém ment el örökre. Aztán rájöttem, aznap ő kapott ajándékot az Égiektől. Megszabadították a szenvedéseitől - rákja volt - s magukhoz emelték. 

Amondó vagyok - anyaként, nagymamaként, Mikulásként - hagyjuk meg a jó öreg Mikulást a gyerekeknek, az almájával, diójával, mogyorójával - mindannyian jobban járunk...

mikivirag1.jpg

 

            

 

6 komment

Berkiék pénze?

2021. november 10. 19:05 - Mikulás Anna

 

Tudja már minden boldog és boldogtalan netező, youtube figyelő és újságolvasó, hogy 2021. november 4-én megszületett Berki Krisztián és Berki Renáta (Mazsi) közös gyermeke.

 

berki.jpg

 

Az új kis jövevény lány, s így az Emma Katerina utónevet kapta.  

Azt ugyan nem tudjuk, hogy a csöppség milyen súllyal, hány centisen érkezett meg erre a csodásan őrült világra, mert az sehol nem hangzott el, sehol le nem írták. Szemben azokkal a számokkal, amik első szereplése sikerét mérik. Ezek szerint útját a mama pocakjából a világra jöttéig percenként(!) 32 ezren nézték, a hat órás élőadást amit Berki papa közvetített összesen 195 ezren követték a külön erre a célra létrehozott új honlapon. Ha a nézők ki is fizették érte a potom 1490 forintos bepillantási díjat, akkor Berkiék becsült számítások szerint 300 milliós bevételre tettek szert. 

Világszám!

 Na, nem maga a születés, hanem az összeg, amit az újszülött ennyi idő alatt keresett. Hat óra alatt 300 millió rögtön indulásnak? Nem rossz kicsi lány, nem rossz! Igaz, hogy az ötlet a papáé meg a mamáé volt, de az esemény főszereplője mégiscsak te voltál! Ugye? Nélküled ez a projekt nem jöhetett volna létre.

 Felvetődik egy pikáns kérdés: mi legyen a lóvéval? Költhesse a papa meg a mama arra, amire csak akarja, vagy tegyék letétbe mind egy fillérig egészen a 18. szülinapodig, amíg te döntheted el, hogy mire fordítod? 

Nem csupán pikáns, hanem fogós jogi kérdés is, hogy felhasználhatja-e bárki a gyermekét ilyen módon pénzszerzésre, nem minősül-e az online szerepeltetése, ami bevételhez is kötött - tiltott gyermekmunkának? De ennek a kérdésnek az eldöntését bízzuk az ehhez alaposan értő jogi szakemberekre. Azt azonban talán már most el kellene döntenie gyermekvédelmi szakembereknek, hogy

KIÉ A PÉNZ?

A Berki házaspáré, vagy az újszülött kislányuké Emma Katarináé? Mert a lányka, ha ifjú nővé serdül, megkérdezi tőlük, hol a pénz? Ha nem tudnak vele rendesen elszámolni, (ami ismerve az életvitelüket könnyen elő is fordulhat) be is perelheti a szüleit a pénzért! Ha drága jó édesapjára üt, bizonyára meg is teszi. 

Reménykedjünk.

Ha már abban nem reménykedhetünk, hogy egy tökös gyámügyes zár alá helyezteti a kislány születéséből befolyt kisebb vagyont. Nem azért, hogy Berkiékkel "irigységből" kicsesszen. Nem. Csupán egyszerű, jóérzésű, gyermekbarát okból: nehogy rendszeres, bevált gyakorlattá váljon az online világban a hasonló promóció egy-egy kis emberke születésekor! 

Ugyanis az ilyen pénzcsináló "világszám" több mint riasztó. Megrázó, de nagyon!  Még akkor is, ha közben sűrűn Boldogasszonyhoz könyörgünk oltalomért.

 

(foto: digitalhungary.hu )

11 komment

Repülünk mama?

2021. szeptember 28. 16:11 - Mikulás Anna

2021. szeptember 24-én, pénteken házasságot kötött Mészáros Lőrinc(55) és Várkonyi Andrea(46).

 

pikans-varkonyi2.jpg

Mészáros Lőrinc, mint köztudott, Magyarország leggazdagabb embere, vagyona mintegy 480 milliárd forint, ami már az amerikai pénzpiacon is jól látható. Várkonyi Andrea ismert tévés műsorvezető, orvos. A lakodalmat az Alcsútdobozi Arborétumban, mintegy 300 vendég részvételével, újkori történelmünkben még soha nem látott költségű pompával tartották, fokozott biztonsági intézkedések mellett.

 

- Nya! Megvolt a nagy lagzi! - mondom a Gézának a kávézóban vasárnap reggel. Nem hozta lázba, még csak nem is hümmögött. Pedig a Géza azért elég tájékozott női témákban is. Komolyan! Nemcsak a csibe combja meg a mellehúsa érdekli, mint általában a férfiakat. Nem, a Gézát azt nem. Mert ha nem ilyen lenne fel sem vettük volna a Sétatéri Kutyakörbe, ahol többnyire csak nők vannak. Aztán hallva, milyen dühödt csörömpöléssel kavargatom a kávémat, csak megszólalt: - Már megint melyik hülyegyerek húzta magára a kényszerzubbonyt? Megállt bennem a levegő. Mondtam is volna, hogy jellemző, a tuskóbb férfiak így beszélnek a házasságról, pedig élni sem tudnának nők nélkül. De nem mondtam, visszanyeltem. Prózai okokból. A Gézán kívül ugyanis nem volt senki más a kávézóban, én meg annyira, de annyira beszélgetni akartam a hetedhét országra szóló lakodalomról.

- Nem valami szomszéd vagy rokongyerekről beszélek Gézám! Hanem az ország krémjéről! A Mészáros Lőrinc meg a Várkonyi Andi esküvőjéről! Meg a világraszóló lagziról. Tele van vele a média. Mi van magával? Nem néz tévét mostanában, nem netezik? Nem látta azt a sok gyönyörű luxusautót, ahogy sorban gördültek be a helyszínre?

- De. Láttam. A sok, nagy fekete autót, a fekete fóliát amivel körbekerítették az arborétumot, meg a sok fekete ruhás biztonságiőrt is, akik a a bejáratokat védték. Nekem inkább olyannak tűnt, mint egy temetés. Hát milyen esküvő az aranykám, ahol nincs ünneplő tömeg? Hm?

- Nem érezte azt a finom eleganciát? Ezt gazdagabb körökben így szokták csinálni. Így olyan sejtelmes. Ami meg a védelmet illeti, kellet is! Az a sok irigy meg gonosz ember, így is mennyi sarat dobált rájuk! Szegénykék!

- Csodálkozik aranykám? Húsz millás jegygyűrű, tíz millás esküvői ruha, lazac, polip, kaviár, homár...

- Tudja hogy beszél most? Mint az a proli, aki nagyon demagóg. Azt már nem mondja, hogy volt birkapörkölt meg pacal is, még a gyerekekre is gondoltak, nekik külön volt milánói makaróni. Sok sajttal. Mindenkinek ami kell, ízlése szerint. Meg ami jár - kinek ez, másnak meg amaz. Gondolom azt a gyönyörű pezsgőszínű esküvői csupacsipke ruhát sem látta amiben az Andrea volt, meg azt sem, hogy a Lőrinc milyen fess volt a diplomatakék öltönyében! S az az esküvői cipő! Jimmy Choo... óóóó...

babi-cipo.jpg

- Az mennyiért?

- Á, az csak félmillió. Ne mondja, hogy maga nem venné meg élete nőjének, ha! - tehetné. Azt se mondja, hogy nem rendezne ekkora esküvőt, ha! - tehetné. Azt se mondja, hogy nem hívná meg Rod Stewartot, ha! - tehetné.

- Igaza van aranykám! De! Megtenném! Csak máskor és másként! Megadnám meg én! Tudja mikor? Ha már leéltünk együtt jóban, rosszban ötven évet! Ha már az orvos feleségem meggyógyított pár száz beteg kisgyereket, én meg tisztes üzletemberként öregedtem meg mellette. Akkor, az ötvenedik házassági évfordulónkra meghívnám még Rod Stewartot is (kerül amibe kerül), kibérelném akár még a felcsúti stadiont is (kerül amibe kerül), mert ekkora sztárnak mégiscsak jár a közönség tapsa... Ingyen belépőket osztanék, mi meg ülnénk a feleségemmel a VIP páholyban, amiről világító felirat üzenné:

"Jó egészséget minden magyarnak!"

.....s mikor Rod feljön a színpadra... megfognám a feleségem kezét és megkérdezném:

- Repülünk mama? Repülünk?

 

(fotók: Várkonyi Andrea hivatalos FB oldala - nem tiltott, nem esküvői

Jimmy Choo webshop                                                

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása