Pikáns

Berkiék pénze?

2021. november 10. 19:05 - Mikulás Anna

 

Tudja már minden boldog és boldogtalan netező, youtube figyelő és újságolvasó, hogy 2021. november 4-én megszületett Berki Krisztián és Berki Renáta (Mazsi) közös gyermeke.

 

berki.jpg

 

Az új kis jövevény lány, s így az Emma Katerina utónevet kapta.  

Azt ugyan nem tudjuk, hogy a csöppség milyen súllyal, hány centisen érkezett meg erre a csodásan őrült világra, mert az sehol nem hangzott el, sehol le nem írták. Szemben azokkal a számokkal, amik első szereplése sikerét mérik. Ezek szerint útját a mama pocakjából a világra jöttéig percenként(!) 32 ezren nézték, a hat órás élőadást amit Berki papa közvetített összesen 195 ezren követték a külön erre a célra létrehozott új honlapon. Ha a nézők ki is fizették érte a potom 1490 forintos bepillantási díjat, akkor Berkiék becsült számítások szerint 300 milliós bevételre tettek szert. 

Világszám!

 Na, nem maga a születés, hanem az összeg, amit az újszülött ennyi idő alatt keresett. Hat óra alatt 300 millió rögtön indulásnak? Nem rossz kicsi lány, nem rossz! Igaz, hogy az ötlet a papáé meg a mamáé volt, de az esemény főszereplője mégiscsak te voltál! Ugye? Nélküled ez a projekt nem jöhetett volna létre.

 Felvetődik egy pikáns kérdés: mi legyen a lóvéval? Költhesse a papa meg a mama arra, amire csak akarja, vagy tegyék letétbe mind egy fillérig egészen a 18. szülinapodig, amíg te döntheted el, hogy mire fordítod? 

Nem csupán pikáns, hanem fogós jogi kérdés is, hogy felhasználhatja-e bárki a gyermekét ilyen módon pénzszerzésre, nem minősül-e az online szerepeltetése, ami bevételhez is kötött - tiltott gyermekmunkának? De ennek a kérdésnek az eldöntését bízzuk az ehhez alaposan értő jogi szakemberekre. Azt azonban talán már most el kellene döntenie gyermekvédelmi szakembereknek, hogy

KIÉ A PÉNZ?

A Berki házaspáré, vagy az újszülött kislányuké Emma Katarináé? Mert a lányka, ha ifjú nővé serdül, megkérdezi tőlük, hol a pénz? Ha nem tudnak vele rendesen elszámolni, (ami ismerve az életvitelüket könnyen elő is fordulhat) be is perelheti a szüleit a pénzért! Ha drága jó édesapjára üt, bizonyára meg is teszi. 

Reménykedjünk.

Ha már abban nem reménykedhetünk, hogy egy tökös gyámügyes zár alá helyezteti a kislány születéséből befolyt kisebb vagyont. Nem azért, hogy Berkiékkel "irigységből" kicsesszen. Nem. Csupán egyszerű, jóérzésű, gyermekbarát okból: nehogy rendszeres, bevált gyakorlattá váljon az online világban a hasonló promóció egy-egy kis emberke születésekor! 

Ugyanis az ilyen pénzcsináló "világszám" több mint riasztó. Megrázó, de nagyon!  Még akkor is, ha közben sűrűn Boldogasszonyhoz könyörgünk oltalomért.

 

(foto: digitalhungary.hu )

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pikans-s.blog.hu/api/trackback/id/tr2316751998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2021.11.11. 15:24:04

És kell-e adózni utána és menyit?Vagy elég ha a Breki katás vállalkozó és 50e-el letudja?

Mikulás Anna 2021.11.11. 15:41:20

@lutria: Akad itt jó néhány nyitott kérdés...

Örömhernyó 2021.11.11. 15:41:23

Berki azt csinálja, amit nyugaton már régen művelnek a Kardashian-család tagjai. Ozzy Osbourne is csinálta a fesztivált azt hiszem az MTV-n.
Most ezt a magamutogatást egy paywall mögé tetre Berki, így az érzékeny gyomrú földi halandóknak nem kell látni, amit nem akarnak.

Családi lóvé, nem kellene ebbe beleszólni meg gyámügyezni. Inkább a megerőszakolt, megvert, éheztetett gyerekekkel foglalkozzanak, ne multimilliomos csecsemővel, akinek annyi trauma volt életében, hogy a kamera nem csak családi használatra rögzítette a születését.

Nekem kicsit hihetetlennek tűnik a 300 milliós összeg, de én nem látok bele. Ha a nézőknek ez az összeg nem hiányzik, akkor nekem nincs ellene kifogásom.

Berki megalapozta a lánya jövőjét, multimilliomos már most. Nem közpénzt utalt ki neki, nem EU-s támogatást tolt alá.
Nem kell utána csinálnia a posztolónak, ha nem akarja.
A pénzt apuci kereste, a lánya "munkát" nem végzett, de valami díjra, részesedésre jogosult lehet.

Győzike a kislányát (talán Virág a neve) gondolom beleegyezése nélkül tolta kamerák elé. Mások a gyerekükkel reklámoznak valamit. Nem gondolom, hogy akkora egetrengető újdonság történt itt.

Láttam már számomra szinte idegen nő szülését élőben. A párom unokatestvérének szülésénél ott állt mindenki az ágy körül. Kb. tíz ember a "családból", plusz az orvos, ápolónő.

Ha egy keresztény ország lenne Magyarország, akkor a születés, az új élet isteni csodáját ünnepelnék Berki streamelésében, nem garasoskodnának, meg gyámügyeznének. De a magyar irigy nép.
Berki pont elég aljas, elítélendő, fasznyak dolgot követett el életében (nem, a herevasalás nem tartozik közéjük). Pont a lánya születésének közvetítésében én nem látok semmi elítélendőt. A kíváncsiság szerintem nem a gyereknek szólt (egyik újszülött olyan, mint a másik), hanem Berkinek.

Magyarországon volt már valóságshowban pornószínésznővel aktus a később orszagos hírű rapperré vált Majka előadásában. Volt egy szál pöcsben pengető lantművész. És ez nem paywall mögött, hanem rendes TV-adásban, ha a részleteket ki is takarták.

"egyszerű, jóérzésű, gyermekbarát okból: nehogy rendszeres, bevált gyakorlattá váljon" - A gyereknek semmi baja, csak pénzeső esett rá. Ez a legkisebb probléma ma magyar gyermekvédelem előtt. Miért is ne válhatna rendszeres, bevett gyakorlattá? Mert az átlagember gyereke születése kapna pár tízezer forintot a rokonoktól? Ez bántaná őket?

Nyugaton elterjedt a baby shower buli, ahol az újszülött mutogatása révén kalapoznak pénzt a szülők (a közhiedelemmel ellentétben nem ajándékot várnak, hanem borítékot pénzzel). És ha meghívnak, akkor sértés nem elmenni, ha elmész oda, akkor meg fizetsz. Ez még rosszabb a szememben, mert direkt meghívnak, amit kínos visszautasítani, mert örök harag lehet belőle.
Paywall mögé bújtatott eseményre meg az fizet be, aki tényleg nagyon akar. 1490 forint, azt tényleg az fizeti, aki kívancsi rá, véletlenül nem kattinthat senki és nem láthat bele Mazsi szülőcsatornájába.

Örömhernyó 2021.11.11. 15:44:01

@lutria: Itt van a kutya elásva. Mindenki höbörög, hogy mennyire gusztustalan szülést közvetíteni pénzért, de valójában az adójogi kérdések sokkal érdekesebbek. Hiszen ezek a celebek általában nem ott buknak meg, hogy pénzt keresnek, hanem hogy elfelejetenek adót fizetni utána. Lásd Győzike.

Mikulás Anna 2021.11.11. 17:20:01

@Örömhernyó: Sokan hasonlóan gondolkodnak, mint te, azért is lett ekkora bevétel. Nekem nem veszi be a gyomrom, mert egy baba születése az élet legintimebb pillanata. Mindenkinek lelke rajta, de abban biztos vagyok, hogy a gyerekek online szerepeltetését főleg pénzért mindenképpen törvényileg kell szabályozni! Azt is, hogy a pénz kit illet. Berki azontúl, hogy nem milliárdos csak nagyon szeretne annak látszani. Meg is tesz ezért mindent, feleségestől, miközben ordít róla, hogy betegesen nárcisztikus és gátlástalan. Ha megkérdeznének egy pszichiátert, hogy egy ilyen páros alkalmas-e arra, hogy harmonikus családi légkörben nevelje a gyerekét nem valószínű, hogy vállalná az "igen"-t. Még pénzért sem.

pizo 2021.11.11. 18:10:40

"születéséből befolyt kisebb vagyont."

300 millió Mo-n nagy pénz. De ekkor összeg még Nyugat-Európában, sőt még az USÁ-ban is (közel 1 millió dollár) számít valamennyit.

Zoli

Mikulás Anna 2021.11.11. 19:21:53

@pizo: Na ugye, hogy ugye! Nagyon nem mindegy, hogyan használják fel, sem morálisan, sem gazdaságilag...

Örömhernyó 2021.11.12. 01:59:22

@Mikulás Anna: "Sokan hasonlóan gondolkodnak, mint te, azért is lett ekkora bevétel."

Te miről beszélsz? Eszednél vagy egyáltalán?
Ha sokan hasonlóan gondolkodnának, mint én, akkor nulla forint bevételük lett volna Berkiéknek, én ugyanis nem fizettem, nem néztem. Ha élőben nézhetném, azért se fizetnék.
Én egyszerűen nem látom, miért kellene nekünk beleszólni ilyen kérdésekbe.

"egy baba születése az élet legintimebb pillanata" - szerintem meg a székletürítés is elég intim, meg a fogselymezés, a vakbélműtét is stb.

Naponta több tízezer ember születik a világon, annyira nem különleges dolog ez.

Betegesen nárcisztikus? Ezt rá lehet sütni sok emberre, akinek gyereke van. Milliárdosokra is. Sokan közülük politikusok, oligarchák, nagy családdal, szaros pelenkát az út szélén eldobó, saját lábon álló lányt neveltek a gyerekükből. Mégse kérdőjelezné meg senki, hogy ők jogosultak a gyereknevelésre.
Nekem nem szimpatikus Berki, de rengeteg hasonló mentalitású emberrel találkoztam életem során, akikre a kutya se kíváncsi és pénzük sincs. Valószínűleg téged se zavarna Berki, ha nem lenne pénze, nem lenne híres/hírhedt és csak egy átlagos munkahelyen kisfőnökként játszaná az agyát, keserítené mások életét. Volt ilyen mentalitású főnököm, kollégám, egyetemi évfolyamtársam, nem gondolom, hogy ne tudnának egy gyereket felnevelni. Nyilván hasonló lesz a gyerek is, de ez részben genetikailag meghatározott.
Én nem fizetek neki, engem kevésbé zavar ő, mint egy hasonló lelki alkatú munkatárs vagy szomszéd. Engem nem zavar, hogy mekkora a bevétele, nem az én zsebemből húzza ki a pénzt, emberek költenek hülyeségekre, cigirey alkoholra, kólára, playback koncertekre.

A bulvármédia szállítja a negatív celebeket, mint egykor Győzikét, akire köpködtek a nézők, mert primitív volt, zebramintás nappalit rendezett be stb. És kik nézték a műsorát hétről hétre? Kik köpködtek rá. Mert ez még mindig jobb szórakozás, mint a saját életük sivársága.

Mikulás Anna 2021.11.12. 11:15:48

@Örömhernyó: Na hallod jól bepörögtél! Nekem alapjáraton nem Berkivel van bajom, (bár kétségtelenül irritál) hanem a jelenséggel amit képvisel. Pont azért, mert a hasonló átlagemberek alá adja lovat, követendő példaként lép fel, és nagyon sokan ebben a pénzközpontú világban példaképnek is tekintik. Ami azértt nagyon nagy baj, mert át is veszik a pénzcsinálásnak ezt a gyakorlatát. A sok nézője közül a legtöbb nem a műbalhéra volt kíváncsi a Berki baba körül, hanem a módszerre. Ami megbocsáthatatlan módszer, mert abban talán egyetérthetünk, hogy sem egy újszülött sem egy kisgyerek nem fülesbögre, vagy tangabugyi amit felpakolunk a netre - pénzért. Több mint aggályos és változatlanul azt vallom, hogy a gyermekvédelem feladata ez ellen hatásos eszközökkel fellépni.

Örömhernyó 2021.11.12. 14:54:27

@Mikulás Anna: A szememben Berkinél pont ez a szülés streamelése a legmegbocsáthatóbb tett, amit elkövetett az elmúlt években. Olvass utána, hogy mi van a rovásán. A hozzá hasonló nagyképű, másokat leszaró, vagy egyenesen légkört mérgező emberekkel jóval a valóságshowk és kertévék előtt tele volt a világ.

Szerintem külföldi celebeknél ez már elterjedt, hogy az újszülött első képeiért licitáltatják a bulvárlapokat. Berki most bevitte a kamerát a szülésre, szerintem ez se durvább, mint amit mások már megléptek. Nem főműsoridőben tolta egy országos tévén, tehát csak az láthatta, aki fizetett érte. Ez kb. magánüggyé teszi az egészet. Igazából mi is csak azért tudunk róla, mert a bulvármédiában most mindenki hüledezik, hogy ilyet hogy lehet csinálni. Olyan emberek nyilatkoznak róla, akiknek a nevét nem tudtam pár napja.
Facebookra lehet szülésről, videöt és képeket feltenni? Úgy, hogy nem látszik a muff meg csöcs... Csak méhlepény, váladékok az újszülöttön, köldökzsinór. Szerintem lehet. Ezek az élet részei és a mai emberszaporításra kihegyezett magyar politika ezt ünnepelhetné. Berki erre tett egy árcédulát, amit egyesek nem találtak soknak, fizettek. A gyereknek semmi baja nem lett ettől.
Mások körülmetéltetik a teljesen egészséges fiúgyereküket és arra se csap le a gyermekvédelem.

Mikulás Anna 2021.11.12. 16:03:29

@Örömhernyó: Látom nem jutunk közös nevezőre. Elköszönök, mert más dolgom van. De hoztam egy linket, hallgasd meg ha van kedved, hátha meggyőzőbb lesz, mint én! Üdv!
www.atv.hu/belfold/20211108-elado-szuleselmeny-a-klinikai-szakpszichologust-kerdeztuk-berki-krisztian-lanyanak-szuleteserol
süti beállítások módosítása